Att vara svårt sjuk och på flykt i Sverige


13 Juli

En 74-åring får permanent uppehållstillstånd och gör sig redo att flytta in i sin lägenhet på annan ort för att påbörja etableringsprogrammet på nya orten. Några dagar innan flytt blir han dålig och läggs in på sjukhus. Han blir sämre och sämre och en utredning påbörjas. Det beslutas att han ska flyttas till ett annat sjukhus inom den nya region där han nu är skriven. Sjukhuset hjälper mannen att söka bistånd för att betala första hyran. Den avslås, trots att lagen säger att den som har PUT och är för sjuk för att påbörja etableringsprogrammet skall erhålla bistånd enligt riksnorm av den kommun där en är skriven. Mannen blir sämre och sämre. Får hjälp att äta, dricka och andas med hjälp av syrgas. Han vårdas dygnet runt av en anhörig som är hitrest från Norge. Mannen och de anhöriga oroar sig över att han ska förlora lägenheten.

DETTA är fall som vi inom Pay it forward arbetar med dagligen:
När människor som är för svaga (av ena, andra eller tredje orsaken) för att driva sina egna ärenden hamnar i kläm mellan myndigheternas byråkratiska regler. Eller om någon faller emellan av ren okunskap hos beslutsfattare.
Då vill vi finnas där Smiley heart

Hur det går för mannen återstår att se. Chefen vid socialkontoret i berörd kommun är hursomhelst kontaktad och har fått information om regler och rättigheter.

 

14 juli

Och för er som är intresserade av fortsättningen: idag fick ”74-åringen” pengar till sin hyra. Och några svamlande (bort)förklaringar.
Om du ger röst åt någon som saknar sin egen (för tillfället) så ger du något oersättligt. Hör gärna av dig i augusti om du vill stärka någons röst.
‪#‎uddevalla‬/trollhättan

 

26 juli

74-åringen har vi kallat honom i tidigare inlägg, när vi berättat om hans kamp mot myndigheterna mitt i en svår sjukdom.
Tekeste är hans namn.
Vi fick möjlighet att möta Tekeste när hans liv ställdes på sin spets. Även under dessa omständigheter lös hans enorma livsvilja, livsglädje och ödmjukhet igenom tröttheten. Efter en hård kamp har Tekeste nu lämnat detta jordeliv och en familj i sorg och saknad.
Därför vill vi gärna underlätta för familjen som nu står inför att ge Tekeste en värdig begravning. Vill du bidra med en donation hör av dig via DM eller maila uddevalla@payit4ward.se så skickar vi kontonummer eller Swish. Familjen är mycket tacksamma över de hälsningar och det stöd som redan nått dem.
Tekeste, vila i frid.